Steeds vaker wordt er aandacht besteed aan een goede werkhouding achter de computer. En dat is meer dan terecht! In de fysiopraktijken zien we meer en meer de gevolgen van thuiswerken. Stijve nek, lage rugklachten, spanningsklachten en schouder en armproblemen komen vaker  voor.

Deze klachten kunnen meerdere oorzaken hebben, en vaak is het een combinatie van deze oorzaken. Een greep uit deze oorzaken zijn bijvoorbeeld een stoel die niet te verstellen is, een te klein beeldscherm welke niet op de juiste hoogte staat, te lang achter elkaar in een houding zitten of het vervagen van grenzen tussen werk en privé doordat je de hele week in dezelfde ruimte zit.  

De ideale werkhouding bestaat niet

Er bestaan talloze adviezen rondom ergonomisch werken en een goede werkhouding aannemen. Enkele van deze adviezen zullen we hieronder bespreken, ze kunnen je goed helpen! Toch is er geen gouden regel van dé ideale werkhouding. Steeds vaker wordt er gezegd; de ideale houding is de volgende houding. Dit betekent: zorg voor afwisseling van houding, blijf niet te lang in een houding zitten en zorg voor beweging in alle gewrichten!

Tips en tricks

Ergonomie

  • Zorg voor een stoel waar je goed achterin kunt gaan zitten met voldoende support in de onderrug.
  • Stel het beeldscherm in op ooghoogte en zorg dat het scherm op een afstand staat waarbij je tekst comfortabel kunt lezen.
  • Let op dat je bureau op een hoogte staat dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken.

 

Afwisseling

  • Sta regelmatig op van je zitplaats, het liefst elk halfuur een paar minuten.
  • Wanneer de mogelijkheid er is kun je de houding afwisselen door gebruik te maken van een sta-bureau.
  • Vervang de bureaustoel voor een zitbal of een balanskussen voor een meer actieve zithouding. 

Tot slot

Om op de langere termijn een goede en juiste werkhouding aan te kunnen blijven nemen is het belangrijk om niet alleen goed te letten op de aspecten van de fysieke gezondheid. Het is minstens zo belangrijk om te blijven werken aan je mentale gezondheid. Zeker in perioden van veel thuiswerken. Zo is het afwisselen van houding door een stukje te gaan wandelen een goed voorbeeld van investeren in zowel de mentale als fysieke gezondheid.

Wilt u meer tips/trucs omtrent thuiswerken of wilt u behandeld worden i.v.m. houding gerelateerde klachten? Neem dan contact met ons op!