Ontspannen bij de fysiotherapeut

De mate van psychisch welbevinden kan echter ook een grote invloed hebben op de fysieke gesteldheid. Psychische problemen zoals stress of burnout-achtige klachten kunnen zorgen voor een breed scala aan lichamelijke problemen. Op fysiotherapeutisch gebied gaat dit dan voornamelijk om spierspanning gerelateerde hoofdpijn en nek- en/of schouderklachten.

De aanwezigheid van stress kan moeilijk te herkennen zijn. Aan stress kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen en ook verloopt het ontstaat veelal geleidelijk. Een bekend en vaak ook kloppend spreekwoord passend bij stress is dan ook: ‘De druppel die de emmer doet overlopen’.

Belangrijk bij stress is allereerst natuurlijk het zoeken van de bron van de problemen om deze vervolgens aan te pakken. Wat voor de lichamelijke, veelal spierspanning gerelateerde, problemen onder andere kan helpen zijn ontspanningsoefeningen. Er zijn veel verschillende soorten ontspanningsoefeningen. Ontspanning middels de controle van de ademhaling, ontspanning na aanspanning, ontspanning door meditatie, etc.

De fysiotherapeut kan u helpen met het aanleren van deze oefeningen maar u kunt natuurlijk ook zelf al veel informatie terugvinden op het internet. Via deze link vind u een uitleg en (gratis te downloaden) begeleide ontspanningsoefeningen in mp3 formaat.