Een goede manier om het hele lijf te trainen, voor iedere spier(groep) is er immers wel een fitnessapparaat te vinden. Deze apparaten isoleren de spieren die je wilt trainen en sturen je in de juiste beweegrichting waardoor de oefening eenvoudig uitgevoerd kan worden; handig voor specifieke training dus! 

 Functional Training nu ook bij Fysio Fitplan Vianen!

Naast alle mooie apparatuur die een sportschool te bieden heeft, is er vaak ook ruimte voor ‘’losse’’ oefeningen; het zogenoemde Functional Training. Een manier van training die, zoals de naam al zegt, functioneel is; in het dagelijks leven toepasbaar. Bij alledaagse bewegingen wordt namelijk zelden slechts één specifieke spier(groep) gebruikt. Het is een samenwerking van verschillende spieren om een beweging tot stand te brengen. Om algemeen fit te worden zou Functional Training dan ook een goede keuze zijn!

BijFunctional Training gebruik je dus geen apparaten, hooguit wat extra gewichten, matjes, elastieken, etc. Door in de open ruimte verschillende oefeningen te doen wordt er aandacht gelegd op verschillende spiergroepen tegelijkertijd, maar ook op de balans, mobiliteit, stabiliteit en coördinatie.

Bij Fysio Fitplan wordt al jaren fitness in groepsverband aangeboden op reguliere fitness apparaten. Sinds een jaar is er ookFunctional Training verweven in deze fitnesslessen. Hierbij worden wekelijks nieuwe oefeningen aangeboden los van de fitnessapparaten. Vandaag eens niet op de legpress, maar een wallsit of zijwaartse squat walk met een elastiek om de enkels. Of een ‘plankstand’ op een verhoging waarbij om-en-om de schouders moeten worden aangetikt. De mogelijkheden zijn eindeloos en veelal ook thuis uit te voeren voor de fanatiekelingen!

Wil je nou zelf ook doen aan Functional Training? Hieronder wat tips:

  • Het internet is een bron van inspiratie voor wat betreft oefeningen, maar ook bijvoorbeeld Nederland in beweging is al een laagdrempelige manier van functionele training. 
  • Gewichtjes, elastieken, etc. zijn in principe helemaal niet nodig. Met het eigen lichaamsgewicht training is goed genoeg, dat is immers ook het gewicht dat je in het dagelijks leven bij je hebt. Wil je toch wat meer gewicht toevoegen aan je oefeningen, maak dan bijvoorbeeld gebruik van gevulde waterflesjes als gewichtjes.
  • Om krachtuithoudingsvermogen te trainen wordt geadviseerd om 2-4 setjes van 20-40 herhalingen te doen. Luister naar je lichaam! Lukt het de eerste keer niet op 20 herhalingen te doen? Begin dan eens met 10 en bouw dit rustig op naar meer.

Interesse in Functional Training bij Fysio Fitplan Vianen? Klik dan hier om naar YouTube te gaan. Hier zijn onze filmpjes te zien voor thuis trainen. Als we weer open zijn na ‘corona’ dan bent u van harte welkom bij onze fitness waar ook Functional getraind wordt.

Thuis trainen fysio fitplan vianenThuis oefenen fitness