Heerlijk wandelen in Vianen in de winterMaar wat is zo’n winterdepressie nu precies? En nog belangrijk: wat kun je eraan doen?

Een winterdepressie ontstaat door te weinig daglicht. Onze hersenen maken allerlei belangrijke stoffen aan. Zo regelt melatonine onze biologische klok, dus ons slaap-waak ritme. Maar melatonine heeft ook invloed op de aanmaak van serotonine: het gelukshormoon. Maakt je lichaam niet voldoende serotonine aan, dan kan je last krijgen van klachten als angst, depressie en slapeloosheid.

Depressieve gevoelens en gedrag kun je doorbreken door beweging. En hierin hoef je helemaal niet te overdrijven! Dagelijks dingen zoals boodschappen doen of een rondje wandelen tellen ook. Het is natuurlijk het beste om regelmatig te bewegen. Geen tijd? Het is beter om dagelijks kort te bewegen dan slechts één keer per week lang. Zoek hierbij een activiteit die je leuk vindt om te doen, zodat je dit ook volhoudt. Ook helpt het om met iemand af te spreken op een vast tijdstip om zo elkaar te motiveren.

Wil je jezelf echt een boost geven? Door te bewegen in daglicht bevorder je de aanmaak van serotonine, dus een extra reden om een buitenactiviteit uit te zoeken!

Om meer bewegen te bevorderen kan je natuurlijk ook altijd een uurtje komen fitnessen bij Fysio Fitplan Vianen. Neem eens een proefles om het uit te proberen!