Het kraakbeen in het gewricht slijt niet af zoals bijvoorbeeld de remblokjes van de fiets bij veelvuldig gebruik. Artrose is geen verouderingsproces maar een reumatische ziekte die daarom op elke leeftijd kan voorkomen. De kans op artrose wordt echter wel groter naarmate iemand ouder wordt.

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Bij artrose gaat het kraakbeen van een gewricht in kwaliteit achteruit, hierdoor wordt het zachter en dunner. Het gevolg hiervan is dat het bot direct onder het kraakbeen tijdens belasting beschadigd raakt en er botwoekering plaatsvindt aan de randen van het aangedane gewricht. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder goed kan bewegen en er pijn en krachtsverlies kunnen optreden.

Hoewel artrose in alle gewrichten van het lichaam kan ontstaan zijn er enkele gewrichten waarin artrose het meest voorkomt. Dit zijn de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en de grote teen. Uitgebreide informatie over artrose zoals de oorzaken, de klachten, het verloop van de ziekte en de verschillende mogelijke behandelvormen, is te vinden op de website van het reumafonds: www.reumafonds.nl