Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert zich in behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

De behandeling bij een psychosomatische fysiotherapeut zal beginnen met een intakegesprek waarbij de klacht wordt besproken en waarbij lichamelijke, psychologische en sociale aspecten worden betrokken, zoals bijvoorbeeld leef- en werkomstandigheden. Er wordt gekeken hoe het evenwicht tussen spanning en ontspanning en belasting en belastbaarheid zich verhoudt. De verdere behandeling zal vaak bestaan uit een stuk educatie om deze samenhang te leren begrijpen. Daarnaast worden de lichamelijke klachten natuurlijk aangepakt. Hierbij kun je denken aan verschillende methodes binnen ontspanningstherapie, welke zowel passief als actief kunnen zijn, maar ook bewegen is een belangrijk middel om de balans te herstellen!

Opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut

Onze collega Britt Wijnker is in september 2020 begonnen met de masteropleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut aan de Hogeschool Utrecht. Naar verwachting zal zij de opleiding in juni 2023 afronden.