We leven inmiddels een jaar in een land (en wereld) die draait rondom het Coronavirus. Over alle gevolgen die dit heeft op ons en onze omgeving, zal ik niet te veel uitweiden. Wat ik wel wil bespreken is het stukje stress en psychische problematiek die komt kijken bij een jaar waarin de druk steeds hoger lijkt te worden. Het zal veel van jullie bekend voorkomen; slecht slapen, makkelijk gepikeerd, geen zin hebben… Het zijn allemaal signalen die ons lichaam ons geeft om te laten zien dat we eigenlijk teveel stress dragen. Voor ik jullie vertel wat we kunnen doen om dit aan te pakken, eerst een stukje achtergrond:

Onze hersenen zijn het regelcentrum voor het lichaam. Alles we gedurende de dag doen, meemaken, voelen en denken komt voort uit verschillende processen onder onze hersenpan. Zo ook stress. Allereerst is het belangrijk om even te noemen; stress is niet per definitie slecht, het hebben van stress is zelfs noodzakelijk. Een normaal niveau van stress in ons lijf geeft ons het hormoon adrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat we dingen gedaan krijgen; een wedstrijd spelen, een sprintje trekken om de bus te halen, extra vlammen bij een presentatie. Kortom; een beetje stress geeft ons een boost om net even die extra fysieke activiteit te kunnen leveren! Pas zodra we teveel stress krijgen, gaan we over de negatieve vorm praten; distress. Bij distress is er een verhoogd level van stress in het lichaam aanwezig, waarbij het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Wanneer dit hormoon te lang aanwezig is in het lijf, heeft dat schadelijke gevolgen op een aantal dingen. Zo remt het bijvoorbeeld processen in de hersenen die het geheugen regelen. Maar omdat we stress ook gebruiken om een fysieke actie te kunnen doen, worden ook processen als bloeddruk, hartslag, ademhaling en temperatuur beïnvloed. Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer je teveel stress hebt, je constant deze processen aan het aanzwengelen bent. Pff, daar word je natuurlijk moe van! Je lijf is zonder dat je het doorhebt, de hele tijd in actie. Je zou zeggen; ga even lekker relaxen, in bad, op vakantie. Maar juist dat is niet hetgeen wat je gaat helpen. Hieronder geef ik een aantal tips die jou wel gaan helpen de stress te boven te komen:

  1. Beweeg! Zoals ik hierboven al zeg; stresshormonen zetten ons lijf tot actie toe. Door in actie te komen ‘’blus’’ je de stressreactie als het ware af. Wanneer je stress hebt, maar niet fysiek in actie komt, zal de stressreactie niet stoppen; het vuurtje blijft aangewakkerd. Misschien herken je wel het gespannen en rusteloze gevoel wat je kan hebben vlak voor een spannende gebeurtenis. Soms heb je de neiging om met je been te gaan trillen, je vingers te trommelen of wat heen en weer te wandelen; een signaal van je lijf dat de energie eruit moet! Kortom; door lekker in beweging te komen, verlaag je je stressniveau.
  1. Luister naar muziek! Al vele jaren is bekend dat muziek een positief en ontspannend effect heeft ons lichaam en de psyche. Zo blijkt muziek met een laag tempo (zo’n 60 beats per minuut) een positieve invloed te hebben op het hartritme, spierspanning en ademhaling. Bij voorkeur muziekstukken in majeur ten opzichte van mineur, omdat dit de negatieve stemming weer kan oproepen. Zoek op Spotify eens deze lijst op voor directe ontspanning: Top 10 Most Relaxing Tunes Ever (according to science).
  1. Slaap! Hoe logisch dit ook klinkt, slapen is belangrijk. Voor zowel de psyche als het lichaam. Tijdens slapen vindt er een diepere vorm van herstel plaats dan wanneer we wakker zijn. Ook middagdutjes tellen!
  1. Daag jezelf uit! Ons brein reageert fantastisch positief op het moment dat we het nieuwe prikkels geven. Dit kan in verschillende vormen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld iets nieuws leren; een muziekstuk op piano, handwerken, een taal, een nieuwe sport of een moeilijkere puzzel dan je gewend bent. Alles wat niet binnen jouw vaste en bekende patroon valt, is goed!

Zoals je leest hebben we veel meer invloed op onze welzijn dan dat we misschien denken! Met het voorjaar in zicht, temperaturen die ons weer iets meer uitnodigen om naar buiten te gaan, is dit HET moment om je gemoed ook eens goed te verzorgen. Maak dagelijks een wandeling om de thuiswerkprikkels te verwerken, luister even naar mooie muziek om negatief nieuws of conflicten van je af te kunnen zetten, daag jezelf uit voor die extra humeur-boost en slaap lekker om de volgende dag weer opgeladen te kunnen starten!